Блог за земеделие, цветарство, озеленяване, резитба, фолклор, хора́ и всичко останало
23 януари 2019 г.
Какви сортове череши да изберем?
Здравейте читатели на блога.Много от вас като изберат даден сорт череши искат да са най-добрите и да раждат много. Затова в тази статия ще ви запозная със сортовете череши, които се отглеждат в нашата страна.А ето и сортовете:
Плодовете на черешата имат богат и разнообразен химичен състав. Ранното им узряване има голямо значение за укрепване на здравето на човека. Черешите възбуждат апетита и усилват перисталтиката на червата, с което улесняват храносмилането, утоляват жаждата и ободряват. Те са полезни за хора с болни бъбреци, захарен диабет, затлъстяване, и други. Съдържанието на минерални соли е доста голямо, особено на калий, което спомага за алкализирането на кръвта и урината, важно е при болни от камъни в бъбреците и възпалителни заболявания на пикочните пътища.
Черешата е растение на умерения климат. Тя не понася много сухите и горещи райони. Там плодовете остават дребни, а вкусът и качеството им се влошават. Особено неблагоприятни за черешата са местата с лош дренаж, късни пролетни мразове и слани, както и с много влажна и студена пролет, сухо и горещо лято. Отглеждана при благоприятни условия, тя е достатъчно устойчива на зимни студове. Плодните й пъпки издържат до минус 24 градуса. След като премине фазата на дълбок покой, измръзва и от по-слаби студове. Цветовете се повреждат при минус 2–3 градуса.
Съществен фактор за рентабилното отглеждане на черешата е избирането на подходящи, високодобивни и качествени сортове.
В официалната сортова листа на Република България за 2006 година са включени сортовете: Адриана, Бигаро Бюрла, Бигаро моро, 11 май, Ранна черна едра, Бинг, Ван, Гермерсдорфска, Козерска, Кордия, Дроганова жълта, Линда, Ламберт, Ню стар, Ноар де Мешед, Лапинс, Регина, Риван, Райниер, Роганова жълта, Стела, Сут Хейвън, Силвия, Съмит, Сънбърст, 38118, Шнайдерова, Хеделфингенска.
11 май е с неизвестен произход. Узрява обикновено в периода 10-и–16-и май. Плодовете са дребни, правилно сърцевидни, към върха изтънени и слабо сплеснати. На гръбната страна има съвсем плитка браздичка. Дръвчената ямичка е средно дълбока. Дръжката е къса – около 3 см. Коремният шев е неясен. Кожицата е тънка, тъмночервена, а при добре узрелите плодове – почти черна. Месото е тъмночервено, меко, сочно, сладко-кисело, неотделящо се от костилката. Сокът е обагрен в черешовочервено. Качеството на плодовете е задоволително до добро. Костилката е малка. Сортът не се отличава с особено ценни качества, с изключение на добрата родовитост. Дървото е средно голямо. При суха пролет плодовете остават дребни и с понижени вкусови качества. Съществено достойнство е много ранното узряване и добрата родовитост. От недостатъците трябва да споменем дребните плодове и чувствителността на ранното кафяво гниене.
Ранна черна едра е български сорт. Плодовете узряват в периода около 25-и май до 5-и юни. Те са средно едри, но когато закъснее беритбата или дървото не е родило много, плодовете стават доста едри. Формата им е широкосърцевидна. Дръвчената ямичка е средно дълбока и широка. Дръжката е средно дълга, почти тънка. Кожицата е тънка, здрава, тъмночервена до черна и лъскава. Месото е тъмночервено, меко до средно твърдо, сладко-възкисело, без особен аромат и се отделя от костилката. Качеството на плодовете е добро до много добро. Красивата външност и добрите вкусови качества в прясно състояние особено привличат консуматорите. Дървото е силно растящо и придобива големи размери. Образува висока кълбовидна рядка корона. Достойнствата му са ранно узряване, красива външност на плодовете и много добри вкусови качества.
Биагро Бюрла е ранен френски сорт. Масовото узряване на плодовете е в периода от 25 май до 5 юни. Те са едри, тъмночервени, широкосърцевидни, със сладко, слабо кисело, плътно плодово месо, с отлични вкусови качества. Пригодни са за механизирана беритба. Сортът е самобезплоден. Подходящи опрашители са Хеделфингелска и Наполеон.
Бигаро Моро е френски сорт. Плодовете узряват обикновено в периода от 25-и май до 5-и юни. Те са едри, тъмночервени, широкосърцевидни, с плътно, сладко-кисело плодово месо и с много добри вкусови качества. Относително пригодни са......(за повече информация НАТИСНИ)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар