18 юни 2021 г.

Защо не бива да замазваме нарушенията на закона?


До  Районна Прокуратура гр. Пловдив
До Комисия за защита на личните данни
До ЦИК
До РИК 16 - гр. Пловдив
До Омбудсмана на гр. Пловдив
До Омбудсман на р. България
До медиите

ЖАЛБА ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО

от Николай Димов

    Уважаеми г-н Грошев,
    Уважаеми г-н Стаматов,
    Уважаема г-жо Ковачева,
    Уважаема г-жо Найденова,
    Уважаеми г-н Шуманов - председател на РИК 16 гр. Пловдив,
    До Комисия за защита на личните данни,

    Пиша Ви това писмо, да Ви запозная с един  твърде опасен от правна гледна точка гаф на Районна избирателна комисия Пловдив от 14.06.2021 г. Публикувайки свое за назначаване на секционните избирателни комисии  (Виж: №56-НС/14.06.2021 г.) те добавиха файл, съдържащ и основните лични данни на повече от 4000 члена на СИК с графи - секция, длъжност, партия, три имена, ЕГН, образование, настоящ адрес, телефон за връзка и желае ли ваксина. Повече от 24 часа стоя този файл в Мрежата, в един момент РИК го замени с друг, в който липсват тия данни, но нарушението на закона си е нарушение и не бива да бъде замазвано сякаш изобщо не е било направено.
    Това е скандално недопустимо нарушение на закона за защита на личните данни, т.е. е закононарушение, което може да доведе до твърде опасни щети за лицата, засегнати от него.
    По тази причина настоявам в предела на своите пълномощия да сторите нужното и да потърсите отговорност на лицата, които са виновни за указаното с тази жалба нарушение на закона.
    В мои разговори с други засегнати от нарушението лица установявам, че те са солидарни с тази моя жалба и също желаят виновните за нея да понесат справедливо наказание. Към нея примерно се присъедини и г-н Ангел Грънчаров, член на СИК.

18 юни 2021 г.
Пловдив
 
С УВАЖЕНИЕ: (подпис)
 
 
Писмото преди да бъде изпратено
Вече изпратеното писмо

4 коментара:

  1. Уважаеми г-н. Димов, подадената от вас жалба е заведена под вх. № 2/18.06.2021 г. във входящия регистър жалби на РИК 16 - Пловдив

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте г-н Димов,



    Вашията жалба – отворено писмо е заведена с вх. № ППН-01-472/18.06.2021 г.

    ОтговорИзтриване
  3. Истина е, че изцяло подкрепям изложеното в тази жалба. Защото съм убеден, че защитата на законността у нас трябва да не е просто празен израз, а поведение и на гражданите, и на упълномощените институции.

    ОтговорИзтриване
  4. Жалбата Ви е регистрирана с вх. № 5592 / 21.06.2021 г.


    С уважение:

    Деловодство на
    Омбудсман на Република България

    ОтговорИзтриване