18 ноември 2019 г.

Обръщение от 18 ноември 2019 г.


До г-жа Мая Николова, Директор на 56 СУ "Проф. К. Иречек" в гр. София
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До д-р Ваня Кастрева, Началник на РУО – София
ДО МЕДИИТЕ

ЗАЯВЛЕНИЕ ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО

от група небезразлични към проблемите на образованието български граждани

Уважаема госпожо Директор на 56 СУ "Проф. К. Иречек",

В изминалата след уволнението на г-н Ангел Грънчаров седмица ние се надявахме, че благодарение на нашите обръщения, апели, призиви ще вникнете по-дълбоко в смисъла на това, което направихте – и сама ще предприемете нужните действия с оглед да поправите грешката си и да възстановите справедливостта. Опитахме се да провокираме (на човешка и демократична основа) пълноценен диалог, благодарение на който и двете страни ще прозрат истината, ще постигнат разумния и справедливия, отговарящия на нормите на морала изход от създалото се положение. Понеже до този момент до нас не е достигнал сигнал, показващ, че Вие сте готова да преосмислите позицията си, ни се налага да заявим следното:

1.) Предвид Вашето упорито нежелание да промените позицията си, да възстановите справедливостта и да върнете г-н Грънчаров на работа Ви заявяваме, че от 20 ноември 2019 г. г-н Грънчаров, с оглед да Ви помогне да осъзнаете безнадеждността на положението, в което се оказа благодарение на упражнения от Вас произвол и в знак на протест е принуден да започне безсрочна гладна стачка! В знак на гражданска подкрепа и човешка солидарност с неговата отчаяна акция активни протестни действия пред вратите на училището от същата дата ще започнат и активисти на нашата група на небезразличните граждани.

2.) От своя страна ние, небезразличните граждани, не само призоваваме медиите да отразят неговия и нашия отчаян граждански протест, но и ще напишем възвание, адресирано до посолствата на страните от Европейския съюз и на САЩ, с което ще ги информираме за този безпрецедентен случай на чисто политически мотивирани репресии срещу един изявен с новаторството и с демократичността си български учител, когото блюстителите на анахроничната система наказват и обиждат само защото от години се бори за истинска реформа и осъвременяване на българското образование. Защото в случая е налице не само потъпкване на фундаменталното човешко право на труд, но и поругаване на не по-малко значимото (и конституционно гарантирано) човешко право на живот!

3.) От 20 ноември 2019 г. с нарочно обръщение ще призовем учениците и техните родители, а също така и учителите от 56-то СУ "Проф. К. Иречек" по хуманни и чисто нравствени подбуди и в знак на човешка солидарност с протеста на изгонения от 56-то СУ учител по философия г-н Грънчаров да бойкотират учебните занятия в училището, с оглед да подпомогнат тържеството на справедливостта, правото, закона и морала в отношенията в училищната общност.

4.) Отново призоваваме г-жа Коцева, учителката в пенсионна възраст, която замести г-н Грънчаров след уволнението му, по човешки, нравствени и колегиални подбуди да се оттегли от работа, с което да Ви подпомогне за разумното и справедливо решаване на случая.

Уважаеми господин Министър на образованието и науката,
Уважаема госпожо Началник на РУО – София,

Заявявайки разочарованието и възмущението си от Вашата позиция, по същество насърчаваща директорите на училища да упражняват недопустим административен произвол в управлението на поверените им учебни, възпитателни и личностно формиращи учреждения (как иначе да квалифицираме уволнението на един редовен учител в трудоспособна възраст и назначаването на негово място на позната на директорката пенсионерка?!), за сетен път Ви призоваваме да направите нужното, използвайки механизмите на поверената Ви власт за да повлияете на г-жа Николова да поправи грешката си и да възстанови справедливостта. По нашето дълбоко убеждение не бива да се примиряваме с дълбоката ценностна разруха и деморализацията, която вирее в средите на управляващия ешалон в образованието, напротив, за спирането им са необходими строги мерки на въздействие за вразумяване, включително и отстраняване на провинилите се директори от постовете им. 

Недопустимо е примирението с нравствената поквара в сферата на управлението на образованието – защото оттам, ако бъде оставена да се шири необезпокоявано, тя прониква и обхваща всички сфери на целокупния живот в свидното ни отечество! Ние решително не сме съгласни с обстоятелството, че ръководители на висока отговорна длъжност в управлението на образованието по арогантен начин и без никакво притеснение си позволяват да демонстрират, че принципите и нормите както на демокрацията, така и на правото и на морала за тях специално не означават нищо; заявяваме твърдо, че до последния си дъх ще се борим срещу превръщането на нашата държава в крайно уродливо творение, което някои хора не без основание вече наричат  МУТРОЛАНДИЯ (или дори МУТРОЛАНДСКА ДЖАМАХИРИЯ)!

С интерес очакваме реакцията Ви до сряда, 20 ноември 2019 г.!

18 ноември 2019 г.

С УВАЖЕНИЕ: (Николай Димов, упълномощен от групата на
небезразличните граждани да
води кореспонденцията с институциите)

Писмото преди да бъде изпратено

 

Писмото след неговото изпращане



Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар