27 септември 2019 г.

Идея за залесяване на планините Странджа и Сакар

До г-н Румен Радев,
Президент на Република България
До г-н Бойко Борисов,
Министър-Председател на Република България
До г-жа Цвета Караянчева,
Председател на Народното събрание на Република България
До г-жа Десислава Татева,
Министър на земеделието, храните и горите
До г-н Нено Димов,
Министър на околната среда и водите
До г-н Красимир Вълчев,
Министър на образованието и науката
До г-н Бисер Петков,
Министър на труда и социалната политика
До г-жа Диана Ковачева,
Омбудсман на Република България
ДО МЕДИИТЕ


ПОЗИТИВНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ
ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО


от Николай Димов, агроном от град Пловдив


Уважаеми г-н Президент на Република България,
Уважаеми г-н Министър-Председател,
Уважаеми госпожи и господа Министри,
Уважаема госпожо Председател на Народното събрание на Република България,
 Уважаема госпожо Омбудсман на Република България,


Позволявам си да Ви предложа идея, инициатива и проект за залесяване на планините Странджа и Сакар с дъбови, букови, орехи, леска, лиственица и други гори. Дъбовите гори са добри за отглеждане на полудиви, свободно пасящи свине (смядовска порода) и на трюфели (европейски вид).
Също така предлагам засаждане на липи - за билки и създаване на пчелини. Възможно е и засаждане на масиви от плодни дръвчета, масиви от черници,  масиви от шафран, също така - гинко билоба, билки и ядливи гъби.
Изграждане чрез проекти (чрез смесено - европейско и българско държавно финансиране) за еко-селища в населените места и в празните места с около 50 жители за 50 семейства с необходимата инфраструктура и преработвателни цехове – мандри, месопреработвателни цехове до готова продукция.
Обучаващите се, които ще се захванат със залесяването, предлагам да бъдат студенти от агрономическите специалности на Аграрен Университет, Тракийски Университет, Лесотехнически Университет, ученици от селскостопанските гимназии с насоченост изучаване на земеделски и горски специалности и курсисти, които са изкарали курс по „Озеленяване и цветарство“ към центровете за професионално обучение. Те ще изкарват 2 месеца практика във фургони с подвижна кухня, с цел залесяване и прибиране на плодове.
Необходимо е заплащането да е примерно 700 лева с плащане на здравни и пенсионни застраховки и водене на трудов стаж.
Това ще импулсира хората и те ще отиват с удоволствие, вместо да заминават да работят в чужбина.
Благодарение на отглеждането на черници ще се възродят бубарството и копринарската индустрия.
Да се отглеждат ендемитни (т.е.- характерни за условията на конкретния природен ареал или местност) растения и животни, характерни за Странджанския район – като костенурки, примерно.
Семейните двойки трябва да бъдат поощрявани да раждат и да отглеждат деца с всички битови улеснения – парични стимули, добре заплатена работа и сигурна социална защита.
Развитие на подходящи занаяти – кошничарство, дърворезба, килимарство, ръчно тъкачество, плетене на дантели, грънчарство, бубарство, дърводелство, пирография, флористика, кожухарство и други.
Ако тази програма бъде осъществена, то Президентът, Министър-Председателят  и Министрите ще останат в историята и ще се обезсмъртят като възродители и спасители на Странджанския край! Към което Ви и призовавам!


27.09.2019 г.
гр. Пловдив


С УВАЖЕНИЕ: .................................
 Николай Димов

Писмото преди да бъде изпратено

 

Писмото след като е изпратено


 


Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар