28 април 2019 г.

Как да отгледаме Антириум?






Anthurium Schott - Антириум, сем. Araceae

Видове и ботанически особености: Родината на представителите на род Anthurium е тропична Америка. Родът му наброява над 500 вида, но с най-голямо значение и най-широко застъпени са видовете Anturium sherzerinum Schott и A. andreanum Lind. Това са оранжерийни растения с интересно съцветие кочан, обгърнато от интензивно обагрена спата.
Anturium sherzerinum Schott - Произхожда от Южна Америка. Листата са тъмнозелени, копиевидни. Спатата е червена, а съцветието жълто-оранжево до червено, завито спираловидно, във връзка с което го наричат фламингово цвете. От основния вид са получени над 30 вариетета, които се различават главно по оцветяването на спатата. Наред с формите с предимно червени спати се срещат и форми с бели розави или напетнени спати.
A. andreanum Lind - Произхожда от Нова Гренада. Листата са продълговато сърцевидни, ярко зелени, с  не гладка повърхност. Спатата е оцветена от бяло до тъмночервено и достига диаметър до 30 см. Видът цъфти почти през цялата година. От него има редица културни форми, които са обобщени под името Anthurium  X cultorum Birdsei.
Освен споменатите видове отглеждат се и видовете A. magnificum Lind., A. crystallinum Lind. et Andre, A. veitchii Mast. и други, които са с декоративни листа - интересни по форма, обагрени зелено, с метален блясък или изпъстрени. Цветовете са без особена стойност. Интересен е и катерливият вид A. scandens Engl.
Биологични особености и агротехника: Антириумите се размножават чрез семена и чрез разделяне. Промишлено значение има семенното размножаване.
Семената се получават при изкуствено опрашване; от оплождането до узряването на семената минават около 10 месеца. Отделените от месестата част семена се засяват веднага, тъй като бързо губят кълняемостта  си. Внимателното почистване на месестата част на плода е абсолютно наложително, тъй като остатъците от нея са предпоставка за развитие на болести и бактерии. Засяват се малки съдове в смес от ерикова почва и листовка. Семената не се покриват с почва. За покълването им, което настъпва през втората седмица след сеитбата, се поддържа температура 25градуса С. Обикновено времето за сеитба е през пролетта. Поникналите растения трябва да предпазват от преки слънчеви лъчи. Шест-осем седмици след сеитбата растенията се пикират в смес от листовка и торф с прибавка от малко пясък. Тъй като корените на антириума са много чупливи, при пикирането и прехвърлянето му в саксии трябва да се внимава да не се повредят, за да не се наруши нормалния растеж. Прехвърлянето в по-големи саксии става когато корените изпълнят почвата. На саксиите обезателно се прави дренаж. Добри резултати са получени при засаждане в смес от 1 част лека чимова почва, 2 части листна или торфена почва и 1 част ерикова почва. Препоръчително е да се сложи малко изсушен и раздробен на ситно говежди тор. За да не се уплътни бързо почвената смеска, към нея се прибавят накълцани папратови корени. Изобщо почвата трябва да бъде богата с хумус и пропусклива за въздух.
Различните видове антириуми се размножават и чрез разделяне. Разделянето се извършва през пролетните месеци. Използуват се възрастни растения. При вида A. andreanum стъблените разклонения се оформят надземно. Затова при него надземната стъблена част се обвива в торфен мъх, който се поддържа навлажнен, за да се образуват обилно корени. Щом това стане, разклоненията се отделят и се засаждат като самостоятелни растения. A. andreanum се засажда на разстояние 50Х50 см.
Младите растения, получени от семена или чрез разделяне се държан при температура 22-25 градуса С. По-късно е достатъчна температура 18-22 градуса С. Цъфтежът започва от края на Януари.
През лятото растенията изискват засенчване и обилно оросяване. През зимата се поливат с темперирана вода. Антириумите не понасят варовита вода. По-добре е да се оросяват леко, но по-често, отколкото да се поливат обилно.
Използуване: Анттириумите се очертават като перспективна култура. По рентабилност някои автори ги сравняват с калата. Използуват се като саксийни цветя и за отрязан цвят. Цветовете при цъфтящите видове са много изящни и трайни.

 Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар