20 май 2019 г.

Как се избира мястото, изграждането и поддържането на оранжериите?






Здравейте читатели на блога. Чрез тази публикация ще Ви представя най-важните особености като изграждате оранжерии, а именно избор на място, изграждане и поддържане на съоръженията. Трябва да се знае следното:

Предпочитат се места, защитени от ветрове. При липса на естествена защита (дървесна растителност, висока ограда и други) се изгражда стена от тръстика, рогозки и други подръчни материали.
Избягват се ниски места без въздушен дренаж, в който се задържат повече мъгли и студен въздух. Предпочитат се места с лека, дренирана и плодородна почва, незаразена с опасни болести и неприятели. Избягват се места с високо ниво на подпочвени води.
Мястото трябва да е водоснабдено за напояване и в близост до източника за електроенергия, най-вече при изграждане на отопляеми оранжерии.
Избират се места, които не се засенчват от възвишения, сгради или от високорастящи декоративни или овощни растения и които не са близо до прашни пътища.
Преди строителството мястото се подравнява (наклон 0,3 %), маркират се оранжерийните клетки, като между тях по дългите страни се оставят пътеки, широки 2 метра, а по късите страни път от 5 метра за транспорт и за отводнителни канали.
Почвата се наторява с 10 - 15 т./дка оборски тор, 40 - 60 кг. двоен суперфосфат и 50 - 60 кг. калиев сулфат, които се заорават на 25 - 30 см., преди да се монтира конструкцията. Тунелните покрития се монтират непросредствено преди засаждане на зеленчуковата култура.
Постоянни грижи се налагат за поддържане на носещата конструкция и покривния материал. При износване се подменят негодните детайли (дървесни части, тел, обтегачи и други), обтягат се отхлабени телове и други.
Покривните фолиа се съхраняват в засенчени помещения, за да се запазят технологичните им качества, като употребяваните (дълготрайни), които са замърсени предварително се изпират.

 Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар