3 май 2019 г.

Как да отгледаме Невен?






Невенът се отглежда като лечебно и декоративно растение. Намира приложение в парфюмерийната и козметичната промишленост. Произхожда от средиземноморието. Разпространен е като градинско цвете в цяла Европа, Западна Азия, Сирия, Египет и САЩ. В България се отглежда като декоративно, лекарствено и козметично растение из цялата страна. От декар се получават 300 кг. свежи кошнички или около 600 кг. стръкове.

 Невенът е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Вегетацията му започва напролет при трайно повишаване на температурата над 8-10 градуса С. Най-добре се развива на места с влажно и слънчево изложение, но понася и полусянка. Не е взискателен към почвата, но много добре се развива на черноземни почви и дава високи добиви.

Невенът не е много взискателен към предшественика. За него са подходящи предшественици от житни и окопни култури, които оставят почвата чиста от плевели и запасени с хранителни вещества.
Обработката на почвата зависи от предшественика. При житни след прибирането се извършва дълбока оран на 25 - 27 см. и се внася сумерфосфат в количество 50 - 60 кг./дка. Предсеитбената обработка се извършва рано напролет, която се състои в култивиране, брануване и валиране.
Невенът се размножава чрез семена. Засява се през месеците Март или Април на открито в двуредни ленти. Разстоянието между лентите е 60 см., а между редовете е 15 см. Сеитбената норма е 1 кг/дка, а дълбочината на сеитба е 1 до 2 см. След засяването почвата се валира.
През цялата вегетация площите се обработват неколкократно, за да се поддържа почвата чиста от плевели и рохкава. Обработките продължават докато растенията покрият с надземната си част почвата. Растенията се подхранват с 12 до 15 кг./дка амониева селитра. През целия период на цъфтеж нетипичните цветове се премахват.
Цветовете на растението се събират в период на цъфтеж (от Юли до Август) в сухо и хладно време след роса. Събират се цветните главички с чашките (без дръжките). Беритбата се извърша по два начина. Тя бива механизирано и ръчно. Цветовете се берат в началото през 2 до 3 дни, а по-късно през 4 до 5 дни, като броят на беритбите достига от 15 до 20 дни.

Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката.



1 коментар:

  1. Невенът е любимото ми цвете! То за мен е най-красивото цвете! Изобщо може ли изобщо да се говори за най-красиво цвете - или всички цветя са красиви, как мислите? Малко да пофилософстваме, искате ли? Защо мълчите и нищо не казвате за толкова хубавите публикации на колегата?!

    ОтговорИзтриване