15 май 2019 г.

Основни насоки при напояване на зеленчуци с капкова инсталация за условията на България

Здравейте читатели на блога. Чрез тази публикация искам да Ви запозная с още една малка част от дипломната Ми работа за степен бакалавър от Аграраен Университет квалификация Агронон. Пожелавам Ви приятно четене :)




Основни насоки при капково напояване на домати и пипер. Както по-горе се спомена чрез капковото напояване водата се подава точно в зоната на корена на растението, като едновременно може без проблем да се подава тор и също да се регулира подаването на вода. За да се получат високи добиви от зеленчуковите култури в България е нужно те да се напояват.
Напояване при домати:
·        В зависимост от производството доматите се делят на три технологии на отглеждане. Те са: ранно, средно ранно и късно производство. За да се получат високи добиви при домати от 7 до 10 t/dka е необходимо да се отглеждат при правилна агротехника, но не на последно място трябва да се провежда подходящ поливен режим. При ранното производство на домати до пикирането на домати най-често не се извършват поливки. Първите поливки се извършват най-често след като  се пикират доматите. Като индикатор за извършване на поливка се разбира по цвета на растенията. Тук се извършват 1-2, но не повече от 3 поливки. При извършването на тези поливки температурата на водата трябва да бъде от 240 С до 260 С с поливна норма 3-5 литра на парникова рамка. При нужда с тези поливки може да се внесат минерални торове. Важно при внасянето на тор е, че растенията трябва да са образували 3-4 същински листа. За условията на Южна България доматите се изнасят на полето около 15 Април, а за Северна България това е периода от 20 до 30 Април. Поливката за прихващане на растенията се извършва ръчно, като на 3-4 растения се дава около 10 литра вода. При тази поливка се избягва използването на течаща вода, поради опасността от преовлажняване и преохлаждане. Вегетационните поливки при ранното производство на домати се разделя на два подпериода. Първият подпериод обхваща времето от разсаждането и достига времето до началото на зреене на доматите. През първия подпериод се извършват 1-2 поливки с поливна норма 30-40 m3/dкa и междуполивен период 10-12 дни. През този подпериод трябвада се поддържа оптимална почвена влажност около 70% от ППВ. Втория подпериод обхваща времето на масово зреене и беритба. При този подпериод почвената влажност е в интервала около 85% от ППВ. Тук поливките достигат 5-6, а междуполивния период е между 4-6 дни. Големината на поливната норма се запазва и е от 30-40 m3/dкa. При ранното производство на домати сумарната евапотранспирация за вегетационния период е от 450 до 550 m3/dкa. Напоителната норма заема около 50% до 60% от евапотранспирацията, вегетационните валежи заемат около 40%, а извънвегетационните валежи са около 5% от евапотранспирацията.
·        При средноранните домати вегетационният период се разделя на два подпериода. През първия подпериод се поддържа влажност около 70% от ППВ, а през втория подпериод влажността е в границите около 80%-85% от ППВ. Осигуряват се от 12 до 15 поливки, като междуполивния период през първият период е 10-12 дни, а през втория период е 6-8 дни. Поливната норма е в интервала от 30-40 m3/dкa. Общият водоразход за цялата вегетация е 500-600 m3/dкa. Напоителната норма заема 60-80% от евапотранспирацията или 350-400 m3/dкa, вегетационните валежи заемат 20-30%, а за извън вегетационните валежи са около 7%. Средния водоразход достига своя максимум през месец Юли където е около            7 m3/dкa.
·       При късното производство на домати оптималната влага се колебае около 75-80% от ППВ. Интервала на подаване на поливките е през 7 дни, а големината на поливната норма е 30-40 m3/dкa. Броят на поливките при късното производство е в интервала от 6 до 8. Евапотранспирацията може да достигне до 800 m3/dкa. Средноденонощният разход на вода достига своя максимум в края на Юли и е 7 m3/dкa.
·        При оранжерийното производство на домати до първата бериба влажността на почвата се поддържа около 70% от ППВ, а след това се поддържа около 80%-90% от ППВ. Броят на поливките е около 24-26, като в началото поливната норма е от 7 m3/dкa до 12 m3/dкa, а през месеците Май-Юни е от 20 m3/dкa до 25 m3/dкa. Средноденонощният водоразход е от 2 m3/dкa до 7 m3/dкa, като своя максимум достига началото на месец Май. Евапотранспирацията е 300-400 m3/dкa.
Най-подходящ начин за напояване на доматите при трите производства и при оранжерийно производство е капковото напояване. При капковото напояване икономията на вода е около 40%, с което увеличава добива с 20%.
При пипера за получаване на висок добив е необходимо отглеждането да се провежда при подходящ поливен режим. През периода от месец Май до месец Септември се нуждае от редовно напояване, при което добивите без напояване са много ниски. Поливната норма при разсада от пипер е 3-5 литра, а броя на поливките са от 1 до 3. При необходимост може да се внасят минерални торове за подхранване, като след това растенията се поливат със същото количество вода, за да се запазят вегетативните части от пригор. Един ден преди изнасянето на открито се полива. В зависимост от района на отглеждане, пиперът се изнася на полето от 25 Април до 15 Май. За да се прихване разсада е необходимо да се направи поливка. Пиперът е много чувствителен към почвената влага. Той не понася преовлажняване или заливане. Изисква равномерно разпределение на поливната вода. Във връзка с изискванията към почвената влага вегетационния период на пипера се разделя на два подпериода. Първият подпериод обхваща от разсаждането до първа беритба, а вторият подпериод обхваща от първа беритба до край на вегетация. През двата подпериода почвената влажност трябва да бъде между 80%-85% от ППВ. През първия подпериод се подават 2-3 поливки с поливна норма 30-40 m3/dкa, а междуполивния период е13-15 дни. През втория подпериод се подават 8-12 поливки с поливна норма 30-40 m3/dкa, а междуполивния период е 6-7 дни. Общия водоразход през вегетационния период е 600-700 m3/dкa, като на валежите се пада от 60%-65% от евапотранспирацията. Средния водоразход достига своя максимум през Юли и има стойности 7-8 m3/dкa. При червения пипер за мелене се поддържа почвена влажност 75% от ППВ. За поддържането са нужни 12-14 поливки с поливна норма 30-40 m3/dкa, а междуполивния период е около 7 дни. Най-подходящ метод за напояване на пипера е капновото напояване, чрез което се постига икономия на вода до 40%, и увеличаване на добива до 30%.

Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар