16 февруари 2019 г.

Какви препарати да използваме при борба с оранжерийна белокрилка?





Здравейте уважаеми читатели. В тази публикация ще ви представя едно насекомо, което често напада доматите най-вече в оранжериите, като се отглеждат. Чрез тази статия ще разберете как да се предпазите от това насекомо наречено "Оранжерийна белокрилка". За да разберете, трябва да прочетете статията отдолу:


Повреди от Оранжерийната белокрилка по доматите


Възрастните белокрилки са активни през нощта, когато прелитат на къси разстояния. През деня се крият по долната страна на листата и летят само при обезпокояване.

Ларвите и възрастните смучат сок по долната страна на листата, по листните дръжки и по-рядко по стъблата. Първоначално по листата се появяват светли петънца, които с течение на времето се сливат. Листата се деформират, пожълтяват и окапват, а растенията загиват. При силни нападения се предизвиква неравномерно нарастване и зреене на плодовете.

При храненето си ларвите отделят голямо количество „медена роса”, която зацапва по-долните етажи на растенията. Върху нея се развиват сапрофитни чернилни гъбички и фотозинтезата са затруднява, което оказва неблагоприятно влияние върху развитието на растенията. Освен преките повреди белокрилките вредят и коствено, пренасяйки вирусни болести, от които най-често срещаната е инфекциозната жълтеница (BPYV).

Условия на поява


Белокрилките презимуват в оранжериите и вредят в тях целогодишно. Със затопляне на времето през пролестта напускат зимните убежища и нападат растенията, отглеждани при полски условия. Вредят през цялата вегетация, а плътността им е значително по-висока през есенните месеци. С падане на температурите през есента се връщат отново в оранжериите.

Контрол


От природните регулиращи фактори най-голямо значение за намаляване плътността на белокрилката имат: хищната дървеница Macrolophus caliginosus (= M. pygmaeus) (Heteroptera: Miridae), паразитоидът  Encarsia formosa (Hymenoptera: Aphelinidae) и  ентомопатогенните гъби Achersonia aleyrodes и Verticillium lecanii. Дървеницата и паразитоидът се предлагат на пазара като агенти за биоконтрол в оранжериите, а от ентомопатогените има формулирани биоинсектициди, които за съжаление не са регистрирани на нашия пазар.

За пряка борба могат да се използват и жълти лепливи уловки, които се поставят над върха на растенията, разпределени равномено в производствените площи.
Регистрирани инсектициди...(За да разберете ПРОЧЕТЕТЕ ТУК)

 Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар