26 февруари 2019 г.

Как да отгледаме краставици?






Здравейте читатели на блога. Тази информация ви я споделям, да научите как се отглеждат краставици. Всеки от вас иска да си хапва чиста продукция, която не е пръскана с препарати и не е торена с изкуствени торове. При прочитане на информацията ще научите как да си ги отгледате чиста продукция. А ето и което трябва да знаете:


1.Изисквания към температурния режим
Поникването на семената на краставиците започва при температура не по- ниска от 13- 15°С. Оптимална температура за растежа и развитието им е 25- 27°С, но в зависимост от другите условия тя се колебае от 18 до 30 °С. При температура под 15°С растежът спира. Продължителното хладно време – около и под 10°С,  предизвиква сериозни смущения в развитието, а под 0.5°С растенията умират. През зимно- пролетния и есенен период температурата на почвата в стъклените оранжерии е по- ниска и се прибягва до затопляне чрез биотопливо или техническо отопление. Техническото отопление на почвата осигурява на растенията през целия вегетационен период необходимата температура за правилното развитие на кореновата система.
Когато започне редовното плододаване, почвената температура може да се понижи от 19- 20 на 16- 17°С без това да доведе до намаляване на продукцията.
След засаждането, освен поддържане на необходимата почвена температура е нужно съблюдаване и на определена температура на въздуха. През деня температурата на въздуха в слънчево време от месец ноември до февруари трябва да е 22- 24°С, а за месеците от март до октомври – 24- 28°С. В облачно време температурата трябва да бъде около 21- 22°С. Нощните температури до започване на плододаването трябва да са 19- 20°С, а по време на плододаването - 16 - 17°С. За правилното развитие на растенията не трябва да се допускат големи температурни колебания.

2.Изисквания към влажността на почвата и въздуха
Количеството на водата, т.е. поливната норма, която се дава на растенията зависи от почвения тип, интензивността на слънчевата радиация, фазата на развитие, сортовите особености и др. За нормалното развитие на растенията е необходимо разхода на вода за транспирация и други нужди да се покрива от прихода на вода в почвата. Когато поливането се извършва гравитачно по бразди, то трябва да става сутрин преди да се усили слънчевото греене. През зимните и пролетни месеци температурата на поливната вода трябва да е не по- ниска от 25°С. Освен поливането по бразди, което е неефективно и свързано с разход на вода и труд все по- широко в оранжерийното производство се използва автоматизираното управление на водния режим на почвата. Широко застъпена в оранжерийното зеленчукопроизводство е системата за нисконапорно импулсно капково напояване с тръби тип “ Флорамат “, управлявана чрез хидравличен тензиометричен регулатор. При нея тръбите са положени в плитки бразди с дълбочина до 15 см. И засипани с почва, с дебелина на слоя 5- 8 см. Разсадът се засажда върху тръбите, като се отварят локални ямки през 40 см. Първата поливка се прави с цел слягане на почвата. Опитните резултати са показали, че средната поливна норма при вътрепочвеното напояване е по-малка средно с 40 %, а реализирания добив е с 35- 40 % по- висок отколкото при гравитачното напояване по бразди.
Относителната влажност на въздуха до започване на плододаването се препоръчва да бъде 70- 75 %, а по- време на беритбите да се повиши на 75- 80 %. При силно намаляване на въздушната влажност могат да се появят пригори по листата. Корекцията на въздушната влажност се извършва чрез проветрителната система. За да се избегнат отрицателните последици от високата влажност, в следобедните часове не трябва да се полива, а в края на деня трябва да се проветрява продължително. Оптималното ниво на почвената влажност в относителни проценти от пределната почвена влагоемност при отглеждане на краставици върху леки почви е 70- 75 % до започване на плододаването и 80 % по време на беритбите. За тежки почви с хумусно съдържание над 7- 8 % тези стойности са 75- 80 %, до плододаване и 85- 90 % след това.
           
3.Изисквания към солевата концентрация на почвата
При интензивното използване на почвата в оранжериите и особено при монокултурното отглеждане на растенията, както и в резултат на неправилно торене, поливане и др. може да се повиши солевата концентрация на почвения разтвор. Вредното действие на повишените концентрации на разтворими соли в почвата действа угнетяващо върху растенията. По принцип поносимостта към повишена солева концентрация се увеличава с напредване възрастта на растенията. Докато при разсад от краставици тя е 0.2 %, то при възрастните растения поносимостта е 10 пъти по- висока.

4. Обработка на почвата
Въпреки многостранното действие на почвообработките, основното им предназначение се свежда до подобряване на водно физичните свойства на почвата, от които до голяма степен зависи и плодородието. В най-общи линии по своя механичен състав почвите се делят на три типа-  леки, средни и тежки. Обикновенно при избор на площи за оранжерийно строителство се предпочитат почви от първите два типа. За получаване и запазване на добра структура при тежките почви е много важно да се определи правилно момента, в който трябва да започне обработката им. Такова състояние на почвата, при което тя не може да залепва по почвообработващите оръдия, т.е. около 65 % от ППВ и не образува разпадащи се буци е подходящо за обработка. На практика...(ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ПРОЧЕТЕТЕ ТУК)

За да видите, как да не пръскате с препарати, а да си отгледате чиста продукция от краставици:

Подготовка на лехата и отглеждане:
~ изкопава се дълбоко и се прави леха с дълбочина минимум 30 см и ширина в дъното 30 см, като с надигната част е поне метър;
~ добавя се компост на дъното, около 3-4 см;
~ забиват се бетонни колове с разпънки от по-малки бетонни такива;
~ опъва се дебела тел в най-горната част, както и долу на около 20 см от най-долната част на лехата, след което се опъва мрежа за краставици или друга, за която сами да се залавят растенията и да вървят нагоре;
~ най-добре е да се подготвят кофички с разсад на краставици – по една в кофичка, и след 1 май да се сложат в земята, от двете страни на лехата: през около 30-40 см шахматно едни срещу други да са кръстосано, за да не се преплитат корените;
~ след като израстат около 50 см, които не са се захванали за мрежата, им се помага като ръчно се пъхат в дупките на мрежата, а голата пръст е желателно да се мулчира с пласт слама или суха трева;
~ краставиците обичат влага и се поливат през няколко дни, а в големи летни жеги и всеки ден;
~ сортът, който аз използвам, е Тести Грийн (Cucumis sativus), японски сорт, много издръжлив на мани и не му се налага пресяване – зелен и плододаващ през цялата година;
~ при наличие на листни въшки просто изчаквам и калинките сами изчистват растенията; има много биологични методи, като масло от нийм или...(ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ НАТИСНИ ТУК)

Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката.  

1 коментар:

  1. Краставиците са най-полезен зеленчук защото без тях нашия народ няма как да пие любимото си питие - ракията! Краставичарството затова е толкова уважаван отрасъл.

    ОтговорИзтриване