5 февруари 2019 г.

Как да отгледаме нар в домашни условия?





Здравейте читатели. Много от вас сигурно искат да разберат как са отгледат нар в домашни условия и да си похапват вкусните му плодове. То е много лековит като ядете плодовете му. За любознателните ще им е много интересно да прочетат как се отглежда. А ето и какво трябва да знаете за отглеждането му:

Едно от най-силните природни антивирусни и подсилващи имунитета средства е нарът! Вкусният плод, изпълнен с малки и сочни зрънца, дава на организма ни огромна доза витамин C, витамини от група B, желязо, калий, йод и 15 незаменими аминокиселини (колкото няма накуп в нито един друг плод). А отглеждането на този природен лек в домашни условия никак не е трудно. Ако искате и вие да имате нар в дома си, вижте следните лесни стъпки и действайте.

    Засейте семена от нар във влажна почва, покрита с найлон или стъкло и поставете саксията на тъмно място при температура 20 - 25ºC. Те ще покълнат в рамките на 10 - 60 дни. Кълновете се появяват неравномерно, така че когато се появят първите от тях, преместете саксията на осветен прозорец. В противен случай те ще се изтънят или загният. Температурата в този случай е желателно да се намали до 18 ºC. В първия месец разсадът е много уязвим и чувствителен на високи температури. За да не изгори от слънцето, леко го отместете от пряката слънчева светлина и го поливайте редовно.
Растението иска влага през лятото, но в същото време не понася прекомерното поливане, защото е устойчиво на суша. Изчакайте почвата леко да изсъхне, преди да го полеете отново. След 3-4 месеца, когато разсадът стане по-силен, настанете растенията в отделни саксии. Те не са претенциозни към почвата.
Нарът не изисква торене, сухоустойчив е и доста студоустойчив, но се нуждае от чист въздух, така че през лятото е най-добре да го държите на балкона или в градината. В края на есента след първите слани, когато листата започват да окапват, може да го приберете.
През зимата го оставете на тъмно при температура от 0 до 5 ºC, или при 10 - 12 ºC на добре осветен прозорец (в този случай растението запазва листата и през зимата, но това често води до боледуване и заразяване с вредители).
В периода на "зимен сън" растението не се полива или при температура над 8 ºC поливането е много рядко и ограничено, така че кореновата система да не е напълно пресъхнали през зимата.
През първите 2 - 3 години ежегодно може да пресаждате растението, а след това през 2 - 3 години. Растенията, по-стари от 5 - 7 години, от време на време....(за да продължите НАТИСНЕТЕ)


1 коментар:

  1. Нашият агроном продължава да ни радва с все по-интересни публикации по какви ли не полезни теми! За което си позволявам да му благодаря!

    ОтговорИзтриване