4 февруари 2019 г.

Как да отгледаме гербер?



Здравейте читатели на блога. В тази публикация ще ви представя как са отгледате лесно гербер. Някои при положение, че не знаят след прочитане на тази статия ще разберат как да го отгледат. А ето и най-важното което трябва да знаете за това цвете с тези красиви цветове:

Семейство: Сенникоцветни
Латинско наименование: Gerbera
Произход: Родина на растението е Южна Африка


Листа:
Герберът надали има нужда от описание. Необичайното при него е отглеждането в саксия. Не че е невъзможно. В този случай той не достига до такава височина, на каквато го купуваме от цветарските магазини. В саксия герберът е нискорастящо растение с тъмнозелени листа.
Цветове и цъфтеж:
Цветовете варират от обикновени до кичести във всички възможни багри, за които може да се досетите (без синьо, лилаво и черно, разбира се).
Герберите се предлагат и като стайни растения, и като градински. Стайните са нискорастящи и компактни.

Местоположение:
Растението обича осветените места. Ако го поставите на сянка или шарена сянка, ще загине. Колкото повече слънце достига до него, толкова по-добре. Това е може би едно от малкото растения, които обичат преките слънчеви лъчи.

Поливане:
Поливането при гербера е истинско изкуство. Всички основни правила трябва да се спазват, ако искате да имате здраво растение. През лятото поливането е умерено, с мека вода. Полива се според почвата. Пипате и ако тя е съвсем леко засъхнала, веднага поливате. Всяко засушаване е пагубно. През периода на покой се полива пестеливо.

Торене:
Тори се от април до края на септември. Най-подходяща е фосфорната тор. Тя се добавя към водата за поливане веднъж седмично.


Почва:
Тук няма нищо необичайно. Подходяща е най-обикновената пръст.

Пресаждане:
Само ако растението е вече много старо. Най-добрият сезон за тази цел е пролетта.
Поносимост към студ: През зимата е добре да държите растението на по-хладно, но не и под 12-15 градуса. През вегетационния период герберът се държи на 15-25 градуса. През лятото без проблем може да държите саксията с цветето на терасата или в градината. На избраното място обаче не трябва да става течение. Да се пази и от вятър.

Любопитно:
Казват, че герберът изсмуква всички вредни вещества и.....(за да продължите НАТИСНЕТЕ)


2 коментара:

  1. Герберът - цветето на управляващата партия; който иска да прогресира в кариерата си да сади гербери и да ги подарява на властващите. (Между другото тия дни разбрах, че думата "гербер" имала друго значение, означавала "1000 лева", като отидеш при някой управник и той ти каже "Ще се радвам да ми подариш 20 гербера!" недей да си мислиш като пръв идиот, че иска цветя, той просто ти намеква, че рушветът е 20 по 1000 лева равно на 20 000 левчета! :-) Тъй че имайте предвид и това когато речете да подарявате на управник гербери-цветя, има опасност да се изложите много! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз чух история, че гербера струва 1000 лева , дори ми казаха че някакъв управляващ казал на някакъв гражданин да му вземе 20 гербера и този гражданин му взел, че му купил 20 гербера, вместо да му даде пари.Затова като ви каже някой управник донеси 20 гербера да знаете, че става въпрос за пари да му дадете, а не да купувате цветя :)

      Изтриване