20 февруари 2019 г.

Какво е семпервивум?






Здравейте читатели на блога. В тази публикация, ще ви представя едно интересно цвете. Всеки от вас сигурно ще иска да си го захване и да си го отгледа. Мога да ви кажа, че много лесно се отглежда. А ето и какво трябва да знаете:

Наименованието на род Semperviv произхожда от латинските думи semper - винаги, постоянно, vivum - жив. Към този род принадлежат 25 - 30 вида, които трудно се различават, защото много лесно се кръстосват помежду си. В резултат на това съществуват много междинни форми, откъдето идва и затруднението за точното определяне на видовете. Някои растат и у нас.
Видове и ботанически особенсти: По-важни видове са: Sem,ervivum arachnoideum L. Произхожда от Алпите и Пиринеите.  Образува розетка от около 50 листа с продълговата форма, които към върха са силно заострени. Цветовете са розови до пурпурни, разположени в плътно гроздовидно съцветие върху цветонос, висок 10 - 12 см.
S. grandiflorum Haw. Произхожда от Алпите в южната част на Швейцария. Образува розотки с диаметър 5 - 10 см. Листата са лепкаво окосмени. Цветовете са разположени върху цветонос, висок 15 - 30 см. и достигат диаметър 2 - 5 см. Те са жълти с пурпурен център. Цъфти от Юни до Август.
Биологични особености и агротехника: Семпервивумите се размножават най-лесно чрез отделяне през пролетта на страничните розетки от растението майка. Розетките се вкореняват в пясък и когато достигнат необходимата големина, засаждат се на постоянно място. Могат да се размножават и чрез семена, но това е по-трудно и се практикува рядко.
Изискват леки, песъчливи, отцедливи и наторени почви. При отглеждане на открито не се поливат. Обичат слънчеви места.
Използуване: Засаждат се във фигурите на стени от суха каменна зидария, в алпинеуми и каменни групи. Някои от тях се отглеждат в килимни групи и по-рядко като саксийни растения.
Грижи: Семпервивумът се полива малко, дори през лятото, веднъж на 2 или 3 седмици, а през зимата изобщо не се полива. Можете спокойно да се откажете от торенето.
Съвет на градинаря: Тъй като корените на растението са къси, то може да се сади в плоски купи, напълнени с градинска пръст и пясък.

Учебник по "Цветарство" - издателство "Земеиздат" - София - 1988
Книга - "400 Цветя за дома"

Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката.


1 коментар: