23 февруари 2019 г.

Какви препарати да използваме за пръскане при Ябълки и Круши - първо пръскане за сезона?


 Здравейте читатели. В тази публикация, ще ви запозная с препаратите, които може да използване за зимното пръскане за предпазване от болести и неприятели при температура над 4 градуса.

За предпазване от неприятели

СТРУПЯСВАНЕ:

  • Шампион 50ВП* 0,3% (30г/10л вода);
  •  Бордо микс 20ВП* при круши, дюли, мушмули 375-500г/дка (38-50г/10л вода)
Огнен пригор, Бактериоза:

  • Фунгуран ОН 50 ВП* 110-500г/дка (11-50г/10л вода); 
  • Бордо микс 20ВП* 375-500г/дка (38-50г/10л вода)
Повреди по клоните:
 

  • Бордо микс 20ВП* 375-500г/дка (38-50г/10л вода)
* При зимните пръскания за едновременна борба с болестите и зимуващите форми на неприя-
телите се препоръчва да се направи комбинация между медсъдържащ фунгицид и Овитекс.
За едно дръвче с корона около 3 м необходимият работен разтвор за тази фаза от
развитието е приблизително 6л за ябълките и 9 л за крушите.



ЗИМУВАЩИ НЕПРИЯТЕЛИ (яйца, ларви, нимфи, какавиди, възрастни) - акари, щитоносни въшки, кръгломиниращ молец, листни въшки, листозавивачки, педомерки, ябълков цветопробивач, крушов пъпкопробивач, крушова листна бълха:

КРУШОВА ЛИСТНА БЪЛХА

Минерални и парафинови масла: 


  • Овитекс* - 2л/дка със 100-150л/дка работен разтвор (200мл/10-15л вода)

* При зимните пръскания за едновременна борба с болестите и зимуващите форми на неприятелите се препоръчва да се направи комбинация между медсъдържащ фунгицид и Овитекс.

Крушова листна бълха при температури над 8 градуса
  • Вазтак нов 100ЕК - 0,02% (2мл/10л вода);
  • Децис 2,5ЕК -  0,03% (3мл/10л вода); 
  • Метеор - 60-90мл/100 вода (6-9мл/10л вода); 
  • Сумицидин 5ЕК - 0,03% (3мл/10л вода)
За едно дръвче с корона около 3 м необходимият работен разтвор за тази фаза от
развитието е приблизително 6л за ябълките и 9 л за крушите.

Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката 

Няма коментари:

Публикуване на коментар