4 март 2019 г.

Как да отгледаме логиструм?






Здравейте читатели. В тази публикация ще Ви представя как да отгледате един вечно зелен декоративен храст и да си го направите на жив плет. Растението се казва логиструм. То е много красиво и при правилна поддръжка и оформление може да се получи от него както жив плет, вместо да слагате обикновена ограда около двора на село. За да разберете как да го отгледате Ви представям да разберете как да го отгледате.


ЛИГУСТРУМ
LIGUSTRUM L. – Сем. OLEACEAE
Тук спадат няколко вида декоративни храсти, някои от които са много разпространени у нас, като се използват главно за оформяне на елегантни живи плетове.

Представляват средно или силно развити храсти с гъсти и изправени клони и прости, целокрайни срещуположни листа. При повечето видове листата се запазват през зимата, като опадват едва на пролет, когато от пазвите им покарват нови листа. Цъфтят с дребни бели цветчета, събрани в сложни гроздове. Плодът е черна, дребна ягодка.
Лигуструмът не е особено взискателен към почвата. Вирее добре на свежа, хранителна почва и на слънчево или полусенчесто изложение.

Размножава се чрез семена резници и присаждане.Чрез семена най-често се размножава L. vulgare. Семето се стратифицира и посява напролет на открито в рохкава земя. L. vulgare и L. ovalifolium  се вкореняват лесно чрез зрели резници напролет на открито. Вариететите на горните два вида , както и L. japonicum и L. licidum стават лесно от зелени резници през лятото. Вечнозелените и пъстролистни лигуструми , както и тези, отглеждани на високи стъбла, се получават чрез присаждане. За подложки се използват L. vulgare и  L. ovalifolium.  Присажда се на кози крак през март или на пъпка през лятото ниско или високо.


Арки от лигуструм 

Лигуструмът понасея добре силната резитба и това позволява да се оформят от него много хубави живи плетове, както и да се правят разни изкуствени форми, като пирамиди, конуси, кълбета и високи стъбла. За получаване на изобилен цъфтеж трябва да се реже дълго.

ЛИГУСТРУМ.

Използва се масово в градините и парковете за единично и групово засаждане, за основа на масивите , за подлес и най-вече за живи плетове. Разните изкуствени форми намират място в геометричните градини и по краищата и ъглите на цветните партери.
L. vulgare L. Отечество – Европа, Зап. Азия и Сев Африка. Среща се често у нас в диво състояние. Представлява силно разклонен храст, до 2 м висок с опадливи листа, които в по-топлите райони могат да се запазят до пролетта. Листата са яйцевидно-ланцетни, 3-6 см дълги, тъмнозелени. Цъфти през юни и юли с дребни кремавобели цветчета, събрани в изправени сложни гроздове. Той е най издръжлив на студ и подхожда за залесяване, като подлес и главно за живи плетове


 Жив плет от лигуструм 

По-красиви са неговите форми: L.v. var. aureum. Има жълти листа и черни плодове. L.v. var. glaucum. Листата са синкавозелени с бели краища. L.v. var. Atrivirens. Листата са 4-6 см дълги, запазващи се до късно през зимата и ставащи тъмно пурпурнокафяви. Издържа на суша повече от  L. vulgare и  L. ovalifolium. Служи главно за жив плет. L.v. var. lodense. Много гъст и нисък  храст – 50 см. Листата са тясно елипсовидни, тъмнозелени, 3-5 см дълги, запазващи се до късно и ставащи бронзовокафяви. L.v. var. pyramidale. Има изправен и гъст ръст. Служи за живи плетове.

ЛИГУСТРУМ.


L. ovalifolium Hassk. Отечество – Япония. Много красив вечнозелен храст с гъсти...(ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ НАТИСНИ ТУК)



 Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката.

1 коментар: