20 март 2019 г.

Как да отгледаме бреза?






Здравейте читатели на блога. В тази публикация ще Ви представя как можете да си отгледате това прекрасно дърво и да ви краси градината в двора. То не дава плод. Казва се бреза. Използва се за озеленяване в паркове най-често, в дворове на училища, детски градини и други. За да разберете как се отглежда това ще Ви е интересно да прочетете. А ето какво трябва да се знае за отглеждането на брезата:


Брезата е едно нежно парково и градинско дърво, което често се използва за озеленяване на дворове, градини в частни къщи и вили, за озеленяването на паркове и обществени сгради и за различни аранжировки в съвременния ландшафтен и градински дизайн. Бялата бреза е дърво от семейство Брезови (Betulaceae). Тя достига височина до около 20 метра и има гладка бяла кора, като за нея е характерно че се отделя на хоризонтално лентовидни ивици.
Листата на този вид са разположени последователно върху клонките на дълги дръжки, по форма те са ромбовидни, като младите листа са леко окосмени и отделят секрет, който има лека лепкавост, листата отдолу са по-светлозелени, а от горе по-тъмни и лъскави. Цветовете на брезата са еднополови, като мъжките цветове са събрани в цилиндрични реси и имат четириделен околоцветник и две тичинки, те са увиснали на долу.
Женските цветове са без околоцветник и са с двуцветен яйчник, пак са увиснали надолу. Плодовете на брeзата са от тип орехче, като са снабдени с ципести крилца, чрез които се разсейват от вятъра. Брезата е медоносно растениe и се използва за различни препарати в народната медицина.
Разпространениeто на брезата е из цялата страна, тя расте в иглолистни и широколистни гори, както и на скалисти месторастения. Брезата е също така много използван вид в сферата на озеленяването на паркове и градини и затова се отглежда като декоративно дърво в разсадниците ни.
Кора на бяла бреза - Betula alba
Кора на бяла бреза - Betula alba
Брезата и някои нейни части като пъпките, различни видове листа (млади и зрели листа) и кората, се използват за лечебни цели. Пъпките на това растение се събират рано на пролет, през месеците април – май, преди да е настъпило тяхното разпукване. Пъпките се отрязват заедно с клончетата и се оставят да се сушат на проветриво място, това може да стане и в специални сушилни, като в тях температурата на сушене трябва да е до 30 градуса. След като се приключи с изсушаването пъпките се отронват от клонките, те са с приятна миризма, но имат горчив и стипцав вкус. Съхраняват се в хартиени опаковки, за да могат да останат сухи. Листата на брезата се събират, когато настъпи пълното разлистване на растението, а това става през месеците април – юни.  Процедурата по тяхното сушене не се различава от тази на пъпките.

Вече изсушените листа от горе имат тъмно оцветяване, а от долната страна са светлозелени, нямат миризма и са с леко горчив вкус. Корите на брезата се събират отново на пролет, след като е започнало развитието на растението, сушенето е същото, като ако се прави в сушилня температурата може да достигне до 45 градуса.
Листо на бреза бяла - Betula alba
Листо на бреза бяла - Betula alba
Всички изсушени части на растението трябва да се съхраняват на сухи и проветриви места. Това е една изнасяна билка.
Лечебните свойства на тази  билка се изразяват в това, че тя действа силно отводняващо на организма, като се използва за отстраняване и разтваряне на камъни в бъбреците и пикочния мехур, при различни оттоци, ревматизъм и други.
Прилага се при различни кожни заболявания, като се използват пресни листа от брезата. Брезата е изключително използван вид  в областта на озеленяването и ландшафтната архитектура, защото...(ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ПОВЕЧЕ НАТИСНИ ТУК)

  Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката

 

1 коментар:

  1. Красиво дърво за градини на поети - и идеалистично настроени философи... :-)

    ОтговорИзтриване