16 март 2019 г.

Как да отгледаме Хибискус?




Здравейте читатели на блога. В тази публикация ще Ви представя как да отгледате това красиво цвете. Сигурно всеки от Вас ще се досети как се казва, но за тези които не се сещат това цвете се казва Хибискус. За да разберете как да го отгледате това което ще ви дам да прочетете е много полезно за Вас. А ето и това което трябва да знаете за самото отглеждане:

Тропическия хибискус  (hibiscus  rosa  sinensis)  спада към семейство Malvaceae.  Смята се, че произхожда от древен Китай.  Благодарение на миграциите по време на ве-ликите географски открития и последвалите ги търговски пътувания,  разпространение-то на хибискуса  се е разширило по целия свят. В страните с тропически и субтропичес-ки  климат  хибискуса може да се гледа целогодишно навън, а  в по-хладните страни  се отглежда като стайно растение, като зимата се внася вътре.
              Хибискуса не е труден за отглеждане, ако се спазят някой основни правила:
                      Температура:
             Хибискуса обича температури от  15-27 C, при които расте буйно и цъфти обил-но. Понася и ниски температури до 0 C или високи до 46 C, но при тези екстремни тем-ператури може само да преживява.  При температури над 30-35 C на много хибриди  за-почват да опадат пъпките и престават да цъфтят. При  температури  под 12 C  престават да растат  и  изпадат в период на покой,  от който се будят, ако температурите се увели-чат. Температури под нулата могат да понасят само за няколко часа.

                      Светлина:
            Обича  много  слънчева светлина.  През най-големите летни горещини обича ша-рена сянка. Добре е през летните дни да има сутрешно слънце и следобедна сянка.
                      Поливане:
           Хибискусът  не обича много влажна почва. Полива се, когато почвата  се засуши. Тогава се полива  обилно, така че водата да мине през цялата саксия и  да излезе на вън. Що се отнася  до подложката, не бива да се задържа вода в нея,  защото това води до за-гниване на корените. Ако растението се засуши твърде много, първо листата губят бля-сък, а на следващият ден клюмват. Тогава е добре да се полее обилно няколко пъти, до-като земята не попие добре, а също може да се остави известно време и вода в подлож-ката, докато листата отново не се освежат.
          Ако повдигнете саксията след като добре сте полели,  ще осетите и ще запомните теглото й.  Когато  горния слой на почвата  засъхне,  отново повдигнете саксията.  Щом усетите разлика, ще разберете че трябва да полеете. Кога да полеете,  може да разберете и по цвета  на почвата (мократа почва е тъмна, сухата – светла). Знак за  преполиване са спарените листа,  също когато растението е останало  твърде дълго  без вода. Добре раз-ровете горния слой на почвата и оставете земята да засъхне добре.  Изсъхналите листа е добре да изрежете. Не поливайте докато земята не засъхне съвсем. Бъдете внимателни с поливането занапред.
                      Почва:
          Почвата  трябва  да бъде пропусклива  и  лека,  което може  да се постигне,  като в почвената смес се добавят 1/3 перлит.  Добре е  в почвата да  се смесят и борови кори  и сухи листа.  Тежката, непропусклива почва представлява голяма опасност за хибискуса, защото такава земя е постоянно влажна, а корените на хибискусите  не обичат голямата влага. Ph-то трябва да бъде 6,2 – 6,5, което е обичайно за смесите, които се предлагат на пазара.
                     Саксия:
          Саксията не трябва да е твърде голяма, поради това,  че почвата  не е влажна  през цялото време. Ако саксията е голяма, малкия корен не може бързо да попие цялата  вла-га от почвата и гние. Знак, че саксията е станала тясна е, когато корените започнат да се провират  през  дупките  на дъното  на саксията,  или  когато извадите  цялото  растение заедно със земята, тогава ще видите, че корена е започнал да образува  кръгове по дъно-то на саксията. Тогава  е необходимо  да се пресади  в  малко по-голяма саксия,  така  че между ръба на старата и новата саксия да има разстояние 2-3 см.
                                                                                                                                              2
                      Пресаждане:
            Извадете растението от саксията заедно със почвата. Ако корена е започнал да се омотава около дъното на саксията, време е да пресаждате. Вземете почва, която е с 5 - 6 см по-голяма от старата.  На дъното поставете  дренажен слой с дебелина 2 см, състоящ се от камъчета, парчета стиропор, парчета керемидки и др.  Посипете малък слой земя и тогава засадете растението, като запълните с почва пространство около него и саксията, добре отъпчете земята, поставете малко почва отгоре, така че корена да не се показва, и полейте обилно.
           Пресаждането може да извършвате по всяко време на годината,  освен през зима-та, когато не е необходимо, защото растението забавя растежа.
                      Торене:
           За да цъфти обилно,  хибискусът  има нужда от  често торене.  Най-подходящи са торове съдържащи азот, фосфор и калий (N-P-K),  в съотношение 2:1:3 или 2:1:2.  Коли-чеството на  фосфора трябва да е  по-малко, в сравнение с другите елементи, защото ко-рените на хибискуса  са чувствителни  към  големи количества от него.  Торенето се из-вършва  от пролетта  до есента. Тори се често.  През зимата, ако растението е на хладно, торенето не се препоръчва . Ако обаче,  е на топло и светло,  може  да се подхранва,  но рядко и  в намалени дози, в сравнение с пролетно-есенния период. Подхранването може да се извършва  и  като листата се пръскат.  Тогава  количеството на фосфора може да е по-голямо. Торовете обезателно трябва да съдържат и микроелементи.
                      Подрязване:
          Подрязването  е  от  съществено  значение  за обилния цъфтеж на  хибискуса.  Из-вършва се рано през пролетта, след като преминат големите застудявания,  и преди рас-тението  да започне  отново да расте. Подрязването се извършва така, че  всички  клони които пречат на добрия изглед на храста, да се изрежат. Главните клони се намаляват с 1/3. Всеки подрязван клон дава началото на 2-3 нови клона, а тъй като хибискуса цъфти на върха на всеки клон, това значи и повече цвят.  Ако е необходимо, може да се подре-же и по всяко друго време на годината с изключение на зимата.  Имайте предвид, че пе-риодът между рязането и цъфтежа е 1,5 – 2 месеца.  Може да подрязвате хибискуса  по-степенно, клон по клон, като така няма да имате паузи в цъфтежа.
         Старите растения, които не са орязвани повече от година, може да подрежете мно-го ниско. Нужно им е и повече време, за да израстат новите разклонения, но по този на-чин подмладявате растението.  Корените също могат да бъдат орязани.

                                             Грижа за хибискуса през лятото:

          Лятото хибискуса обича  лека сянка в  най-горещите часове на деня,  но понася  и силни горещини през целия ден. Обича пръскането на листата, което може да се извър-шва и в най-големите горещини. Подхранва се веднъж седмично.
                                             Грижа за хибискуса през зимата:
          Хибискусът може да зимува по два начина:
                              а)  на топло:
         Ако хибискуса се внесе в топла стая при ниски температури на вън, температурна-та разлика  и  рязката смяна  на условия  могат да доведат до  пожълтяване и опадане на листата.  Най-добре е  да се внесе вкъщи,  когато температурите на вън са  около 15 С, а стаята все още не се отоплява. Ако на вън вече е  захладняло, а помещението се отопля-ва,  добре е да го внесете постепенно  в  не отопляемо помещение,  за да се аклиматизи-ра. Има нужда от много светлина, най-добре е да се постави до прозореца, но не бива да е в близост до източника на топлина. Ако въздуха в стаята е  сух, пръскайте листата два
                                                                                                                                              3
пъти на ден. Подхранвайте веднъж – два пъти в седмицата, поливайте когато  земята  на повърхността засъхне. Не оставяйте вода в паничката.
                               б)  на хладно:
           Температурата не трябва да пада под 0єС. Няма нужда от светлина, но трябва да е светло, макар и по-малко от обичайното. Внимавайте с поливането.  Преди следващо-то поливане земята трябва да се засуши добре. Поливайте по малко.  До колкото темпе-ратурата е ниска, листата на хибискуса опадат,  и растението изпада  в период на покой. През този период има нужда от малки количества вода. Ако водата е в повече, корените започват да загниват.  Не торете!!!
           Рано през пролетта се подрязва.  Изнесете го на вън и започнете с подхранването. Скоро започва да изкарва нови издънки.

                                                              Размножаване

           Размножава се по два начина: чрез семена и чрез резници.
Размножаването  чрез  семена  не дава  растението, от което сте взели семето,  а  новото растение придобива  белезите на  двамата родители. Размножаването чрез резници дава точно това растение,  от което сте взели резника.  Става по два начина   чрез  вкореня-ване, или чрез присадка. Някои видове не могат успешно да се вкореняват. За това е не-обходимо да се присаждат калемите от желания вид хибискус върху домашен хибискус.
Около 80% от всички хибриди успешно могат да се вкоренят.

                                                     Вредители и болести:

          Най-често срещаните  вредители   по  хибискусите  са...(ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ПОВЕЧЕ НАТИСНИ ТУК)

 Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката.  

1 коментар: