12 януари 2019 г.

Отглеждане на домати

На какво трябва да обърнем внимание при отглеждане на домати . От голямо значение при отглеждане на домати са : почва , място на отглеждане, напояване, наторяване , сорта , начина на засяване и други тънкости с които ще ви запознаем в тази статия.
Почва
Домати се отглеждат на почти всички типове почви. Най-подходящи за отглеждане на домати с високо качество са: леките, топли, добре дренирани и наторени почви. По-тежките по механичен състав почви имат по-добра водозадържаща способност и са по-добри за отглеждане на сортове с по-дълга вегетация.
Ако трябва да получите добри резултати от каквато и да е почва, тя трябва да има добър запас от органични и минерални вещества.

Място за отглеждане на домати

Никога не отглеждайте растения от  едно и същото ботаническо семейство и на същото място където са били отглеждани такива предната година. Добрата подредба през годините, ще помогне да избегнете обедняването на почвата и да намалите  болестите.


Напояване при отглеждане на домати

Не позволявайте почвата да просъхне на цяло. Напоявайте когато е необходимо. Равномерната влага е необходима през целия вегетативен период за получаване на реколта с оптимална форма и качество.

Наторяване при отглеждане на домати

Прилагайте добре балансиран NPK тор (азот, фосфор, калий). Правилнито  торене е основа за създаване на баланс между растежа на растението, формата и развитието на плодовете. Прекаленото наторяване, може да е пагубно за растежа на растението и качеството на плодовете.
Препоръките за торене са приблизително:
N + 220 кг./ха – доматите които се прибират ръчно се нуждаят от по-високи норми на торене за по-голяма жизненост
P2O5 + 70 кг./ха – P2O5 трябва да е в лесно достъпна форма особено в първите етапи на развитие
К2О + 350 кг./ха – за получаване на изравнени плодове
MgO + 50 кг./ха
 

Сеитба при отглеждане на домати

Необходими са повече растения за поучаване на по-висок добив. За да се получи едно растение в една дупка трябва да се засадят 2-3 семена.
Семената трябва да се засяват на 1,5см. дълбочина за оптимално поникване. Времето на сеитба на полето също така зависи от климатичните условия. За доброто развитие на растенията почвата трябва да се затопли през пролетта . Изчакайте известен период с топло време преди да засадите.

Разсаждане при отглеждане на домати

Разсада може или да се произведе от производителя или да се закупи от разсадник. Почвата за направата на лехи трябва да е рохкава, добре дренирана и да се отделя лесно от разсада. Идеалната температура за поникване е 20-22 градуса С.

Разстояние м-у растенията при отглеждане на домати
За сеитба и разсаждане се използва следната схема:
– гъстота на растенията : 20 000- 40 000 раст./ха.
– за колелата на трактора : 30 см.
– лехи : 120 см.
– разстояние между редовете : 40 см.
– разстояние между растенията : 40 см.
 

Култучене при отглеждане на домати

Една от основните цели на култученето е да се контролира формата, размера и да даде енергия на растението. Култученето трябва да се прави умерено и при сортове, които образуват повече листна маса.

Прибиране

Прибирането е един от най-важните аспекти при отглеждането на домати. Максимум добив и оптимално качество са целите на всяка фаза от производството. Степента на зрялост в която се берат доматите се определя от целта за която се отглеждат, начина на прибиране, времето и метода на транспорт.

Неприятели при отглеждане на домати

С по-голямо значение са акарите, листните въшки, белокрилката и галообразуващи нематоди.
Болести при отглежданена домати 
Фузарийно увяхване
Листата придобиват бледо зелен или жълт цвят. Постепенно те изсъхват като болестта обхваща първоначално долните а по- късно и горните листа. Листните дръжки се деформират.
Бели листни петна
Болестта се появява по старите листа под формата на множество дребни воднисти петънца. В последствие петънцата придобиват светло сив цвят, а по периферията се образува червено до тъмно кафява граница (ореол). Листата жълтеят, увяхват и остават да висят на растението.
Черни листни петна
Болестта напада всички надземни части. Образуват се характерни тъмно кафяви до черни петна с характерна концентрична структура. Петната по листата започват от периферията и са обградени с жълт ореол.
Картофена мана по доматите
По листата се образуват воднисти петна. Разполагат по периферията и върха на листата.
Брашнеста мана
По листата се образува рехав брашнест налеп разположен по двете стани на листа. Под налепа тъканите са с ръждиво кафяв цвят и много бързо прегарят.

https://doo.bg/otglejdane-na-domati/

Няма коментари:

Публикуване на коментар