26 януари 2019 г.

Какво е Традисканция?


Здравейте читатели на блога. Всеки гледа цветя в своя дом и иска да има все повече и повече цветя в къщи, а не само най-гледаните като моловки, здравец, а е хубаво да има от всички по един два вида. Затова в тази публикация ще научите как да отгледате това цвете наречено Традисканция. А ето и технологията и най-важното което трябва да знаете:

Семейството към което принадлежи Традисканцията е от Commelinaceae, а родината му е тропическа Африка. Три вида са особено разпространени: Tradescantia albiflora със зелени листа и малко бели цветове в края на висящите, разчленени с възлести стави стъбла, Rio-Tradescantia t. fluminensis със синкави до виолетово зелени листа и T. blossfeldiana с мъхести листа, които отгоре са обикновено тъмнозелени, а от долу виолетови.
Място: Светло и тъмно, топло и хладно, това няма значение за зеленолистните традесканции. Пъстролистните видове обаче желаят повече светлина и топлина. Растението трябва да се пази от прякото слънчево огряване, сухият въздух в централно отопляваните помещения обаче не му вреди. Особено красиви стават традесканциите, когато стъблата им могат свободно да увиснат. те са идеални висящи растения.
Грижи: Поливайте и торете умерено, защото традесканцията е непретенциозна. Когато стъблата станат твърде дълги, могат по всяко време да се скъсят и да се използват като резници. За пресаждане използвайте градинска пръст. При пъстролистните видове смесете субстрата с пясък.
Размножаване: Може да го правите през цялата година с резници с дължина 10 см. Вкореняването може да стане във вода или пръст.
Цъфтеж: Януари - Декември
Съвет на градинаря: Растението трябва да се пази от течение.

Книга - "400 Цветя за дома"

1 коментар: