17 януари 2019 г.

Какви нови видови птици се видяха на среднозимното преброяване?





Уважаеми читатели на блога.Всяка година в средата на месец Януари се провежда мониторинг на водолюбиви птици по реки, езера, язовири и по черноморието, които са застрашени от изчезване и са в "Червената книга".А ето и за тези които се питат какви видове са видяни, те са следните:

През изминалия уикенд се проведе 43-тото среднозимно преброяване на водолюбивите птици.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици се провежда от 1967 г. в почти всички европейски държави, координира се от Wetlands International. Целите на преброяването са да се определи размерът на европейските популации на водолюбивите птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където те зимуват. Подобни схеми за мониторинг допринасят за проследяване на по-общите промени в околната среда и последствията от тях за хората и биологичното разнообразие. Тези промени са от значение за всеки един от нас.

Екипи на Зелени Балкани, Българското дружество за защита на птиците, Фонд за дивата флора и фауна,  Регионалните инспекции по околната среда и водите, Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан”, Българската орнитологична централа към Института по зоология при БАН, Ловно-рибарските сдружения и дружества през уикенда покриха водоемите на територията на страната.

Пловдивският екип на Зелени Балкани и БДЗП обиколиха язовирите на север от Пловдив, като най-интересно беше на яз. Пясъчник с малко повече от 4 хиляди зеленоглави патици, морски орел, малки нирци и много малко гъски. А шарените патици мандаринки се появиха на яз. Домлян.....(за повече НАТИСНИ ТУК)

Няма коментари:

Публикуване на коментар