26 януари 2019 г.

Да се въведе ли мандатност на директоритена училищата и мандатност на шефовете на Регионалните управления на образованието и инспекторите в тях?





Здравейте читатели на блога. Всеки ще си зададе въпроса защо го правя нова като публикация. Искам да ви чуя мнението дали сте съгласни да има мандатност на "директорите на училищата", "шефовете на Регионалните управления по образование" и "инспекторите по учебните предмети" и колко години да са на една такава длъжност като я заемат и колко мандата. Дали да бъдат назначавани "директорите" чрез издигане на платформи да се кандидатира някой от даденото училище или да дойде от някое друго, където не познава даденото училище. Не е ли по-добре да бъдат "директорите на училищата", "шефовете на инспекторатите" и "инспекторите по учебните предмети" да са с мандатност като "ректорите" на висшите учебни заведения.

Ще се радвам да направим една много дълга дискусия на тази тема и да пишете.

2 коментара:

  1. Важни въпроси поставя автора, предлага една необходима дискусия, но обществото ни, за жалост, не се вълнува от тия проблеми - и затова директорите на училища са се превърнали в нещо като феодални господари на своето владения, училищата! Което няма нищо общо с демокрацията. Нещо повече, директорите са се превърнали в авторитарни управници, дори в тирани. В резултат - от училищата всички къдерни учители биват гонени, а вегетират само послушковците, страхливците, мижитурките! Тъй че проблемът не е безобиден, ама обществото спи и си похърква блажено, на никой явно не му пука за качественото образование на собствените му деца и внуци! Това е накратко моето мнение по въпроса. Иначе съм писал много по тия въпроси, пък и по много други, свързани с образованието...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моето виждане като създател на тази публикация е да се въведе мандатност на "Директорите на училищата" два мандата по четири години.Да се кандидатират учители с платформи, какво предвижда да се направи в даденото училище и да се избира от съответните преподаватели и служители, които работят в учището, а не да се назначават или спускат от Регионалните инспекторати и чрез провеждане на конкурси.След като изтече двата мандата на съответен директор, по тази схема да няма право да се кандидатира наново.По тази схема да се избират и "Шефовете на регионалните управления по образоване" - два мандата по четири години, като ще се избират от инспекторите по дадените предмети, които работят в съответното Регионално управление по образованието.

      Изтриване