16 януари 2019 г.

Как да отгледаме арония?


Уважаеми читатели, всеки то вас сигурно е опитвал плодовете на това чудно растение и знае какъв вкус има и какви неща може да се приготвят от него.От аронията може да се приготви чудесен сок, много хубаво сладко за зимата, което с удоволствие да си го хапвате.Някои от вас сигурно си е замислял да си направи насаждение от арония и се чуди как да го отглежда, полива и пръска.Ще ви открехна малко, аронията не иска въобще пръскане, иска само поливане и прореждане.Но за да стигнете до поливката и прореждането първо трябва да ви запозная как да я захванете и да тръгне.А ето и началните стъпки, които трябва да следвате:

Избор на място за нови насаждения се съобразяват с изискванията на аронията към факторите на растеж и развитие. Там където са отглеждани ягодовоплодни култури-касис, малина, къпина се избягват, защото не са благоприятни като предшественици на аронията.

Подобрителните работи на терена не се отличават от тези при останалите овощни култури /почистване от храсти, камъни, плевели и др/. На по-тежки почви с дълбок хумусен хоризонт, площта се риголва на дълбочина 50 см, а на по-плитките се извършва оран на дълбочина 30 см с плуг, снабден с продълбочител.
Трябва да се извърши основно торене, като се препоръчва като торовите норми да се определят след почвен анализ. Ако няма такъв анализ се вкарва по 3-6 тона оборска тор на декар, около 100 кг/дка суперфосфат и 30 кг/дка калиев сулфат. При риголването на почвата торовете се разхвърлят равномерно след него, а след това се заорават с една по-плитка обработка.

Преди оран се внасят торовете, а преди маркиране на редовете се извършва и дисковане и брануване на площта. Разстоянията на засаждане на аронията се съобразяват с нейната светлолюбивост. Те варират от 3х2 м до 3,5х2,5в; 4х2; 4х3 м. За един декар производствената площ, при междуредовото разстояние 3,5 м и 2,5 м вътре в реда, за засаждане са необходими 114 растения. Най-благоприятния срок за засаждане е през есента /октомври, ноември/, но може да се извърши и през пролетта преди набъбване на пъпките.

Посадъчните ями се изкопават на дълбочина и ширина........(за повече НАТИСНЕТЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар