17 януари 2019 г.

Как да отгледаме Годжи Бери?


Здравейте читатели на блога.Всеки от вас си е задавал въпроса как може да отгледа това изключително полезно растение.Дали е лесно за да вирее при нашите климатични условия, пръска ли се, полива ли се.Като прочетете тази статия ще разберете всичко за това растение как може да го отглеждате.А ето и тънкостта, която трябва да знаете:

Отглеждане на Годжи Бери Goji Berry Създаване на насаждение

Годжи бери или лициум се отглежда невероятно лесно. То расте в почти всякакъв вид почвата, дори в по-бедни (произхожда от планинските райони в Хималаите ). Годжи бери e сравнително устойчиво на суша, растe и се развива добре в частична сянка (повече плодове обаче получаваме от тях, ако растат на слънчево място). Годжи Бери издържа на студове под -25 ° C и горещини над 40 ° C. Годжи бери расте много добре в алкална почва на рН от 8.2-8.6.Подпочвени води обаче не трябва да надвишава 80 - 90 сантиметра,не обича преовлажняването!
Дори метеорологичните условия да не са оптимални, годжи берито може да се отглежда на закрито в големи саксии, като от време на време се изважда навън (или през цялото лятото) и се връщат на закрито, когато метеорологичните условия не са благоприятни. Goji berry можем да отглеждаме и в оранжерии.

Изисквания към Почва. Ако почвата е прекалено влажна, е възможно да се получи гниене по корените и дървото да умре. Според проучвания, най-подходящото норма на почвената влага от 20% до 25%. Важно е, че независимо от вида на почвата тя трябва да има добър.
Изисквания към Вода.Въпреки че тези растения са издръжливи на суша,те се нуждаят от поливане.Трябва да се полива само когато почвата започне да засъхва и растенията наистина имат нужда от вода.Препоръчва се капково напояване или на бразда.Не и дъждуване-излишната влага по листата може да предизвика гъбични заболявания.
Изисквания към Светлина.
Въпреки че се развива добре на частична сянка повечето слънце ще доведе до повече плодове. Препоръчително е растенията да получават слънчева светлина най-малко по 8 часа всеки ден. Слънчевото място е необходимо за ефективно и обилно цъфтене.
Засаждането на 2 и 3 годишни растения в контейнери се извършва през цялата година!
Изкопават се посадъчните ямки с размери минимум 40/40/40 или 50/50/50 см. (дължина х ширина х дълбочина).Горният почвен слой се отделя настрани (в последствия с него се посипват корените в ямката на дълбочина).Когато не е извършено предпосадъчно торене на дъното на ямката се посипват около 100 грама суперфосфат и 2-3 кг. добре угнил оборски тор,който се омесват с малко почва от горният почвен слой или торф.Накрая се поставя хубава почва 3-5 см. която да служи като изолация между младите корени на растението и торта…
Растенията се поставят в ямката на дълбочината в която са били в разсадника,не повече от 3-5 см.по-дълбоко.
РАЗСТОЯНИЕ НА ЗАСАЖДАНЕ.
Засаждане в домашни градини:
1,5 m х 1,0 m = 666 бр./дка
2,0 m х 1,0 m = 500 бр./дка –Оптимално !

Засаждане в промишлени градини:...... (за повече НАТИСНЕТЕ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар