20 януари 2019 г.

Какво е Аспидистра?


Здравейте читатели.Много от вас сигурно не са виждали това красиво растение. То много лесно се отглежда.В тази статия ще ви запозная как се отглежда.

Aspidistra Ker. - Аспидистра, сем. Liliaceae

Видове и ботанически особености: От род Aspidistra като саксийно растение се отглежда видът Aspiditra elatior Bl (syn Plectrogyne elatior), който произхожда от Япония. Листата заедно с дръжките са дълги 40-60 см. и широки в средата 10 см. Те излизат направо от почвата и са кожести и лъскави. Цъфти в лилави цветове, които са много къси дръжки - отварят се на повърхността на почвата във вид на чашка и обикновено не се забелязват.
Биологични особености и агротехника: Аспидистрата се размножава чрез разделяне, което се извършва през пролетта. Дяловете се засаждат в саксии в смеска от 1 част чимова почва и 1 част разложен оборски тор. През лятото се държат на засенчени места.
Използуване: Аспидистрата е едно от най-невзискателните декоративни растения за вътрешно озеленяване, което е широко разпространено. Поради незвискателността й към светлината тя с успех се използува за озеленяване на вътрешни стълбища, полутъмни салони, коридори и други.
Място: Аспидистрата обича полусянка и сянка, не понася само пряко слънчево огряване. Идеалните температури са около 20 грудуса C през деня и 12 градуса С през нощта. Тя понася без проблеми и по-високи, и по-ниски температури.
Грижи: И през лятото, и през зимата се полива редовно с не много твърда вода. Да не се прекалява с влагата. Растението вирее най-добре в почвата, обогатена с варовик.
Съвет на градинаря: Листата на аспидистрата се изтриват от време на време с влажна кърпа.

Учебник "Цветарство" - издателство "Земиздат" -  София - 1988
Книга "400 цветя за дома"

Няма коментари:

Публикуване на коментар