18 януари 2019 г.

Каква ще е новата реколта от пшеница?





Уважаеми читатели на блога.В тази статия, ще ви запозная със състоянието на пшеницата към днешна дата как се развива в България.Всеки се пита дали ще има добра реколта, дали цената на хляба ще се покачи.
Това е първата прогноза за очакваното количество от културата, която направиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Неблагоприятното време се отразява негативно на насажденията и предвижданията са добивът да падне.
Зърнопроизводителите очакват да приберат общо около 5 милиона тона пшеница през тази година.През 2018-та реколтата беше в размер на 5 милиона и 400 хиляди тона, а през 2017-та беше постигнат рекорд от 6 милиона тона зърно.
През есента имаше сериозно засушаване, което повлия негативно на посевите.Вредителите и болестите пък наложиха третирания с препарати за растителна защита.Това доведе до забавяне в развитието на есенните култури.
Картината е различна  в отделните райони, където се отглежда пшеница, но стопаните се надяват на добър добив като културата наваксва изоставането в развитието си. Добре е, че няма измръзване на посевите при пшеницата и ечемика и не се наблюдават пропаднали площи.

 Статия от вестник "Агро" - брой 2 от 11.01.2019 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар