23 януари 2019 г.

Как да отгледаме череши?





Здравейте читатели на блога. Всеки от вас си е задавал въпроса как да отгледа и произведе хубава реколта от череши. В тази статия ще ви запозна как да отгледате череши.А ето и описанието:




Препоръки при отглеждане на череши


В нашата страна площта на реколтираните овощни насаждения през 2009 г. достига около 242 690 дка. От тях 21% или 51 690 дка са черешови градини, даващи 17 456 тона плодове, от които 6 550 т са от Югоизточен район. Полученият среден добив за траната е около 338 кг/дка, а в Югозападен район достига 401 кг/дка.
Основните елементи на всяка технология за отглеждане на овощните растения включва резитба, торене, поддържане на почвената повърхност, напояване и ефективна растителна защита. Те са и ефективните средства за регулиране растежа и плододаването на дърветата, получаването на високи добиви и качествени плодове. Въз основа на продължителна научноизследователска дейност през 2007 г. Селскостопанска академия (НЦАН) издава авторско свидетелство на научен колектив от Институт по земеделие – Кюстендил за внедряване в практиката на технологии за отглеждане на черешата.
Формиране на короната съобразно сортоподложковата комбинация
Известно е, че формирането на короните е в зависимост от сортоподложковата комбинация и разстоянията на засаждане. При черешата основни подложки са семенните форми на Махалебката (Prunus mahaleb L.) и дърветата се засаждат на разстояние 5-6 м между редовете и 4-5 м в реда и се формират в корона с неограничен брой скелетни клони, а при подложка Череша (Дива череша (Pr. Aviuma) и семеначета на черешови сортове (Cerasus avium L.) специалистите препоръчват свободнорастяща корона, а дърветата най-често се засаждат на разстояния 6/5 м. В нашата страна в
процес на интензивно проучване са някои клонови подложки, индуциращи на присадниците по-слаб до умерен растеж, което позволява по-гъсто засаждане и създаване на интензивни насаждения (Гизела, клонове на Вейрут и други) и в този случай разстоянията на засаждане са 4/2 м, а специалистите препоръчват чашовидната или свободнорастящата корона.
Черешата има силен растеж, образува естествено просветлена корона, с характерно етажно разположение без особена намеса на овощаря, затова се нуждае от ограничена резитба, главно за формиране. Короните се оформят за около 4-5 г. Основните плододаващи клонки при черешата са букетните клончета, известни още като майските букетчета, защото върху тях се образуват около 75% от плодните пъпки. Най-често те имат 4-7 плодни пъпки, които са събрани в букетче около една връхна растежна пъпка, от които през вегетацията израства твърде късо леторастче с розетка от 5-6 листа. В пазвата на всеки лист на късите клончета се формира пъпка, която в последствие се диференцира като плодна. При подходящи условия те запазват жизнеспособността си около 8-9 години и са причина за липсата на алтернативност в плододаването.От особена важност за черешовото дърво и плододобива са и смесените клончета, в основата на които последователно са разположени 6-8 плодни пъпки, а следващите до върха са листни. Добре отглеждано 14-15-годишно дърво трябва да има 20-25 см средна
дължина на смесените клончета. Затова с резитбите за формиране на короните и за плододаване тези два вида клончета не се премахват, а е необходимо да им се осигури достатъчно светлина за висока интензивност на фотосин тезата и дълголетие на обрастващата дървесина.
ЕТАПИ НА ФОРМИРАНЕ НА СВОБОДНО РАСТЯЩА КОРОНА ПРИ ЧЕРЕШАТА

Още през първата година (вегетация) е желателно да се приложи филизене на излишните летораси, като се оставят 3-4 правилно разположени около стъблото за формиране на основните скелетни клони и един в центъра за водач на короната.
Ако се пропусне подходящият период за филизене, то на следващата зимна резитба трябва да се подберат подходящи клончета за скелетни клони. Изрязват се тези с остър ъгъл на отклонение и конкурентните на водача.Наи-добре е подбраните клончета за скелетни клони да са израсли през пъпка и да образуват ъгъл спрямо водача около 50-60°С. През следващите години не се прилага никакво съкращаване на продължителите на скелетните части. Съкращаване може да се наложи при силни продължители, които.......(за да продължите НАТИСНЕТЕ ТУК)

Няма коментари:

Публикуване на коментар