30 януари 2019 г.

Каква инициатива ще правят в Раковски?





Здравейте читатели на блога. Чудете се, защо пиша статия за гр. Раковски. Прочетох, че ще правят една екологична инициатива, която много ме зарадва. Трябва във всеки град и село да се правят такива инициативи. Тази, която ще я правят е много интересна, която мисля, че ще ви заинтригува.Ако прочетете внимателно, ще разберете, за какво става на въпрос, а тя е следната:


Възобновяване на горските територии започна в община Раковски. В момента се залесяват 20 дка с 550 фиданки хибридна топола. Работи се по метода дълбочинно залесяване чрез сондиране. Залесява се на 1.50 /1.80 м. дълбочина. На места теренът е доста тежък заради тежката глинеста почва.
Раковски е единствената община в Пловдивска област, която след десетилетия стартира възобновяване на горските си територии. След промяна в закона за горите през 2011 г. общините сами трябва да  организират залесяването.
"Първите залесявания са през 2000 г. по договор с горско стопанство Стряма, сега ДГС Тракия. Създадени са върху земеделски земи общинска собственост със средства изцяло от Държавна агенция по горите. Земите са по поречието на река Стряма в землището на село Стряма на площ 250 дка. Последното залесяване е през 1996 г. и 1997 г. Оттогава до настоящия момент залесяване не е имало", обясни инж. Евгени Дидов от фирмата изпълнител "Дервос Груп" ЕООД на кмета Павел Гуджеров, който отиде на място, за да проследи залесяването на първия терен с площ от 20 дка.
"Горският фонд на община Раковски е много малък и не е рентабилно да се поддържа екип от специалисти и експерти,  както и специализирана техника.  За поддържането на общинските гори общината възлага това на оторизирана в тази сфера фирма. Тя залесява, отглежда.....(за да продължите НАТИСНЕТЕ ТУК)


Няма коментари:

Публикуване на коментар