12 април 2019 г.

Как да отгледаме орех?


Здравейте читатели на блога. В тази публикация ще Ви представя как да отгледате това дърво, от което хем ще можете да го използвате хем във фармацевтичната промишленост, хем в приготвянето на ястия в кулинарията. Това дърво се казва орех. Някои хора го наричат "хамбарна стока", защото не се разваля много бързо и не е необходимо за два до три дена дена да го изхвърляш. Ореха държи много добра сянка. Дървесината му се използва за направа на мебели. Но да не се разпростирам в приказки, които не са много по темата, а знам, че искате да разберете как се отглежда ореха и какви са сортовете му. А щом издържахте до тук попадна ли сте на точното място къде да прочетете как се отглежда ореха. А ето и това което трябва да знаете:

Дълъг е пътят от засаждането на един орех в овощната градина, до доставка на пресни и вкусни ядки на местния пазар. Научете повече за този процеса , както и строгите стандарти за качество и безопасност на храните, регулирани от министерството на земеделието и храните.
Всяка стъпка в процеса на размножаване, прибиране на реколтата, нейното опаковане и дистрибуция на пазара, изисква грижи и внимание. В момента на Българския пазар има над 500+ орехови производители (голяма част частни земеделски производители и семейни ферми).  Много от тях  са в бизнеса с орехи в продължение на десетилетия.
Земеделски производител Фидоси Ангелов, собственикът на този сайт, разполага с над 150 дка. овощни градини, посветени само с производството орех. Той отглежда следните сортове орехи, популярни у нас: Извор 10, Шейново, Сливен, Дряново.

Особености на сортовете орехи:

Извор 10 - Плодовете на сорта орехи Извор 10 са средно едри ( 9,5 гр. ), с тънка черупка. Ядките са охранени, с висока масленост – 55,7%, с много добър вкус. Образува цветните си пъпки и на странични клонки. Дървото образува широка, сравнително рядка корона. Опложда се от Шейново и Сливенски. Сортът встъпва рано в плододаване и е много родовит, но при отглеждането му при засушливи условия плодовете остават дребни с недохранена ядка. Устойчив е на антрактноза и бактериоза.
Шейново – Плодът е средно едър (10,88 гр. ) , продълговат, овален до елипсовиден, малко сплеснат по шева към върха и съвсем слабо по хълбока към основата. Черупката е тънка и се чупи лесно. Ядката представлява 51% от теглото на плода и се отделя много добре. Маслеността е (71.4%) и е с много добри вкусови качества. Дървото има умерен растеж, устойчивост на ниски зимни температури. Слабо чуствителен е на антрактноза. Сортът орехи Шейново плододава почти изобилно и редовно.
Сливен – Плодове средно едри ( 13,80гр. ) , продълговато елипсовидни, доста здрави. Ядката се отделя много добре от черупката. Тя е добре охранена и съставлява 53% от теглото на плода. Има висок процент мазнина – 74,4%. Дърво мощно, с широко разлята корона. Опложда се от сортовете орехи Джиновски и Дряновски. Слабо чувствително е на болестта антрактноза.
Дряново -  Плодовете на този сорт орехи са едри до много едри ( 14,68гр. ), кръгли, доста здрави. Ядката се отделя лесно от черупката, охранена е и изпълва много добре черупковата празнина. Рандеманът е 51%, а маслеността – 67,39%. Дърво силно растящо с рядка куполовидна корона. Опложда се от сортовете орехи Шейново и Пловдивски. Практически устойчив е на болестта антракноза, но е доста чувствителен на бактериоза.

Екологичните условия при отглеждане на орех:

Орехът предпочита по-топли места, с по-мека зима и по-малко повратни мразове. По време на дълбокия покой дърветата успешно понасят температури до -28°С. Те обаче започват рано сокодвижението и се...(ЗА ДА НАУЧИТЕ ПОВЕЧЕ НАТИСНИ ТУК)

Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар