27 април 2019 г.

Каква е стратегията за нулеви отпадъци?






Здравейте читатели на блога. В тази публикация ще Ви представя една интересна публикация каква е стратегията за нулеви отпадъци и как може да почнем и ние да се придържаме към тази стратегия. А тя е следната:

Поставянето на дългосрочни цели в управлението на отпадъците като ресурси е важно да поддържането на вече възприети добри практики, и осигурява стимул за постоянно подобряване на резултатите. Добре е предприемането на тази стратегия, защото тя задава посока за управление на отпадъците в по-дългосрочен план, независимо от промените в политически аспекти и отвъд задължителните общински и регионални програми за управление на нулеви отпадъци. Например, град Франциско в САЩ работи по стратегия за Нулеви отпадъци още от 2000 г. с амбициозна цел за постигане на нулеви отпадъци за депониране и изгаряне до 2020 г. Любляна, столица на Словения и Зелена столица на Европа за 2016 г., има за цел да разшири разделното събиране до 80% от генерираните отпадъци и същевременно да намали остатъчните отпадъци до 50 кг.  /жител/ до 2035 г.
Според Европейската мрежа за нулеви отпадъци (Zero Waste Eтоurope) над 100 малки и големи общини в Европейския съюз работят по стратегии за нулеви отпадъци, като някои вече постигат над 80% разделно събиране. За пояснение по стратегията участват 116 общини към 28 Март 2016. За повече информация можете да намерите ТУК. Повечето от тях се намират в Испания, Италия, Румъния, Словения и Хърватска и обхващат общо над 5 милиона жители.
Независимо от моментното състояние на управлението на отпадъците, всяка Община може да се включи в мрежата от европейски общини за нулеви отпадъци. Достатъчно е Общината официално да поеме ангажимент и да постоянства в усилията за намаляване на отпадъците. В зависимост от от местните особености се определят някои средносрочни и дългосрочни мерки, цели и показатели за проследяване на напредъка към:

  • намаляване на количествата образувани отпадъци
  • разширяване на дела на разделното събиране и рециклиране
  • намаляване на количествата остатъчни отпадъци (тези, които се изгарят или депонират)
Две обичайни дейности за постигане на добри резултати присъстват в повечето общини с високи резултати:
  • ежегодно анализиране на състава на остатъчните отпадъци, въз основа на който се планират действия за намаляване
  • провеждане на постоянна широка образователна кампания, включваща максимален брой жители и генератори на отпадъци, които да се включат
Една европейска община, която се е включила да участва в стратегията за нулеви отпадъци създава по-добър продуктов дизайн. Това е Капанори в Италий, която дава отличен пример за проактивни действия за намаляване на отпадъци, чрез изграждането на градска обсерватория, в която участват университетски преподаватели и студенти, където работата им е да изследват остатъчните отпадъци. При работата си те установяват наличието на много еднократни капсули за кафе, което кара кмета на общината да напише писмо до главните производители на капсули с молба да подобрят дизайна на своите капсули, така че да не пречат за постигането на целта за нулеви отпадъци. В отговор на това писмо водещи производители разработват нови продукти - капсули за многократна употреба чрез пълнене и капсули, които могат да се компостират.

 
 Уважаеми читатели, който от вас е доволен от тази статия, която съм ви представил и някой има доброто желание да подпомогне блога или неговия автор, моля последвайте връзката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар